7 sfaturi utile pentru a te proteja eficient în mediul online

Dacă ai accesat acest articol de pe smatphone-ul tău, înseamnă că faci parte din una din cele 81,7% de locuințe din România care are acces la internet printr-o conexiune mobilă. Cele mai recente date de la Institutul Național de Statistică ne arată că românii preferă acest tip de conexiune, chiar dacă și proporția celor cu acces la internet printr-o conexiune fixă este indiscutabil crescută (73,7%).

Acestea sunt doar câteva dintre statisticile care ne dovedesc că tehnologiile și dispozitivele inteligente au devenit din ce în ce mai accesibile oricărui tip de utilizator, iar experiențele în online sunt deja o normalitate.

Accesul la tehnologie: beneficii și riscuri pe măsură

Din păcate, și infracțiunile cibernetice au devenit în egală măsură o normalitate. Cu cât transpunem elemente cheie din viața noastră în mediul digital, ne dezvoltăm o imagine virtuală din ce în ce mai publică și vizibilă la care infractorii cibernetici pot ajunge extrem de rapid și de care pot profita foarte ușor. Impactul unor astfel de situații se resimte, însă, în viața de zi cu zi.

Cel mai probabil aceste informații nu reprezintă neapărat o noutate. Citim zilnic despre diverse atacuri cibernetice care vizează organizații importante și ne informăm despre ele din campanii de conștientizare în securitate cibernetică destinate publicului larg. Experiența lucrului de acasă este un alt factor care a jucat un rol fundamental în procesul nostru de înțelegere a tot ceea ce înseamnă prevenția și măsurile esențiale de securitate informatică.

Și totuși, ne amăgim mereu cu gândul că datele noastre nu sunt importante. Considerăm că suntem prea puțin valoroși sau că nu avem ce ascunde pentru a avea atenția unui infractor cibernetic sau, de ce nu, că dispunem deja de măsuri suficiente de protecție.

7 sfaturi pentru o experiență digitală în siguranță

O atitudine indiferentă amplifică pericolele la care ne expunem prin simpla noastră prezență din mediul online. Pentru că fiecare dintre noi își dorește o experiență digitală cât mai plăcută și lipsită de incidente, paradigma „nu mi se poate întâmpla mie” trebuie să se schimbe în „ este important să fiu precaut, pentru că pot oricând să devin o victimă”.

Iată 7 sfaturi simple pe care să le urmezi ca să îți formezi o atitudine preventivă și proactivă, să eviți eventualele prejudicii de natură financiară – și nu numai – care s-ar putea produce în urma unui atac, și să te bucuri de activitatea ta din mediul online:

  1. Internetul are un mare beneficiu: totul e la un click distanță – coșul de cumpărături, plata unei facturi, rezervarea unor bilete de avion și multe altele. Dar include și programe malițioase sau viruși cibernetici. Așa că, acordă o atenție sporită link-urilor pe care le accesezi. Încearcă să îți pui mai întâi câteva întrebări:
  2. De unde provine acest link? / De ce am primit acest link?
  3. Sunt îndemnat în mod agresiv să dau click pe el?
  4. Pare un link legitim sau are un format ciudat?

Dacă răspunsurile la întrebările de mai sus îți produc suspiciuni, cel mai probabil este vorba despre o capcană.

  1. Primul sfat poate fi extins și la alte situații: dacă ai suspiciuni cu privire la legitimitatea unui email, al unui SMS, a unei pagini web și așa mai departe, cel mai bine este să eviți să accesezi materialele respective. Ai primit din senin pe mail / prin SMS / pe WhatsApp / pe Telegram o ofertă care pare prea frumoasă ca să fie adevărată? Sau ai fost etichetat într-o postare din social media care îți promite câștiguri mari în schimbul unui click? În aceste cazuri – și în multe altele asemănătoare, cu siguranță este vorba despre o înșelătorie. Pentru a evita propagarea lor, raportează-le autorităților competente.
  2. Dacă citești o știre sau afli o informație nouă, dar care pare exagerată sau alarmantă, verifică dacă sursa care o face publică este oficială. Pentru certitudine maximă, vezi dacă știrea este confirmată și de alte mijloace de informare. De asemenea, pentru a evita să fii un pion în fenomenul „fake news”, evită distribuirea unor astfel de știri.
  3. Este foarte ușor pentru un infractor cibernetic să spargă o parolă prea simplă, așa că nu uitați să folosiți mereu parole cu un nivel de complexitate ridicat. Pentru a vă fi mai simplu să generați o parolă complexă, utilizați un generator de parole. Evitați folosirea termenilor uzuali (nume animale, sporturi preferate, fructe, preferințe, formații muzicale etc.). De asemenea, dezvoltați o rutină personală ce presupune schimbarea periodică a parolelor pentru fiecare din conturile folosite.
  4. Asigură-te că ai mereu copii de rezervă ale datelor tale (fișiere, documente, poze etc.). Folosește atât soluții online (de tip cloud sau servicii de back-up) cât și fizice (stick-uri USB, harduri externe etc.) pentru a-ți proteja datele împotriva atacatorilor.
  5. Asigură-te că toate dispozitivele pe care le folosești pentru a naviga pe internet funcționează în baza versiunilor actualizate ale sistemelor de operare. De asemenea, protejează-le cu o soluție antivirus eficientă.
  6. Membrii familiei tale, prietenii tăi – oricine poate fi o victimă și poate propaga, în necunoștință de cauză, înșelătoriile din online. Este important să ne educăm apropiații – și nu numai – cu privire la riscurile care există pe internet. Transmite-le și lor aceste sfaturi și ajută-i să se informeze cu privire la siguranța online.

Digitalizarea este un fenomen care capătă amploare de la o zi la alta, astfel că și infracționalitatea informatică va continua să fie o provocare. Poate că nu vom putea să oprim cu totul activitatea infractorilor cibernetici, însă cu siguranță putem depune eforturi pentru a limita raza de acțiune a acestora. Primul pas în această direcție este reprezentat de activitatea desfășurată de noi pe Internet: este indicat să acționăm atent, preventiv, cu o minte limpede și în cunoștință de cauză. Cu cât înțelegem mai bine care sunt riscurile, cu atât mai bine le putem evita.