Câștiguri sigure și mari povești de dragoste? Sună prea bine ca să fie adevărat!

Te atrag câștigurile neașteptate și campaniile cu oferte senzaționale? Iată 5 fraude online care îți pot pune în pericol portofelul și datele personale.

1. Frauda de tipul „investiții”

Din ce în ce mai multe persoane cu economii caută soluții pentru gestionarea economiilor lor sau creșterea acestora. Escrocheriile de investiții online vizează aceste persoane, promițând o bună rentabilitate a investiției lor. Acestea fie se dovedesc a fi fie scheme Ponzi, fie odată ce banii sunt trimiși, nu îi mai văd niciodată.

Cum să eviți o înșelătorie care promite investiții sigure si cu randament rapid:

 • Ferește-te de promisiunile de rentabilitate ridicată, fără niciun risc.
 • Evită ofertele care te presează să cumperi rapid.
 • Întreabă banca cu privire la investițiile pe care dorești să le faci.

2. Fraudele de pe site-urile de date-ing

Internetul poate fi un loc minunat pentru cei ce își caută sufletul pereche. Aplicațiile de întâlniri online sunt numeroase, dar, din păcate, sunt pline de escroci. Catfishing-ul se referă la situația în care cineva creează un profil fals și se apropie de o persoană pentru a obține bani de la el/ea. Vor crea un scenariu în care trebuie să împrumute bani, fie că este vorba de un membru al familiei care s-a îmbolnăvit sau de un bilet de tren sau avion în vederea unei călătorii pentru a vizita victima. Mulți dintre cei ce caută companie și prietenie online cad în această capcană.

Cum să eviți o înșelătorie de întâlniri online:

 • Căută neconcordanțe în profilul celui cu care vorbești
 • Fii atent la cineva care încearcă să se grăbească într-o relație.
 • Anunță familia sau prietenii, pentru a putea inspecta profilul.
 • Nu transfera niciodată bani cuiva pe care l-ai cunoscut online.

3. Fraudă de tip loterie

O înșelătorie la loterie poate fi un banner colorat pe un site web care spune că ești vizitatorul norocos care a câștigat o sumă de bani sau poate fi un e-mail care spune că ai câștigat la o tombolă. Indiferent de situație, infractorul va cere informații personale și bancare pentru a trimite „câștigul”. Odată furnizate aceste date, economiile tale pot fi cu ușurință furate.

Cum să eviți o înșelătorie la loterie:

 • Amintește-ți că nu poți câștiga la o loterie la care nu ai participat niciodată
 • Reține că nimeni nu dă bani gratuit.
 • Nu oferi niciodată informațiile tale bancare unui necunoscut.
 • Nu uita, cardul este un instrument de plată, nu este un instrument de încasat bani, deci nu oferi niciodată datele de pe card unui necunoscut.

4. Frauda care se ascunde în spatele unei probleme tehnice

Escrocheriile de tipul asistență tehnică încep cu un avertisment pop-up cu privire la o anumită problemă a computerului sau a conturilor tale online (ex. email). Fereastra pop-up îți oferă un număr de telefon la care sa apelezi sau un link de reply. Un fals angajat Microsoft sau Apple răspunde la telefon și te convinge să le dai acces la computerul tău, astfel încât să poată rezolva problema. Apoi, fie îți accesează banca prin computer, fie solicită o plată pentru reparațiile menționate.

5. Produse gratis sau foarte ieftine

Înșelătoria cu produse vine în mai multe forme. Ar putea fi un anunț pentru produse ieftine sau chiar gratuite (plus taxe) de vânzare. După ce introduci informațiile bancare pentru a cumpăra produsul sau a primi gratuit produsul, acești escroci îți vor lua banii.

Într-o altă situație, poți întâlni un produs cosmetic fals care te scăpa de riduri. S-a constatat că aceste produse contrafăcute conțin ingrediente cancerigene, cum ar fi arsenic, beriliu sau cadmiu. Acești escroci îți iau banii și te lasă cu probleme de sănătate.

Cum să eviți o înșelătorie cu produse:

 • Ferește-te de produsele cu „formule secrete” sau „ingrediente revoluționare”.
 • Nu da click pe bannere cu oferte care par prea atractive pentru a fi adevărate. De cele mai multe ori, nu sunt.

Câștiguri sigure și mari povești de dragoste? Sună prea bine ca să fie adevărat!

ARTICOLE SIMILARE

Crezi că ai fost victima unei înșelătorii?