De ce nu trebuie amânată educația privind siguranța online

Siguranța online este dreptul oricărui cetățean, iar educația privind folosirea corectă și în siguranță a Internetului este extrem de necesară și esențială într-o eră în care majoritatea suntem online și navigăm diverse website-uri, cu diferite scopuri.

În ultimii ani, oamenii au fost din ce în ce mai expuși la diverse atacuri cibernetice, unii chiar devenind victime ale acestora. Fiecare utilizator care folosește tehnologia în viața personală sau la job poate deveni victimă a fraudelor online la un moment dat.  

Conform studiilor, 90% din atacurile cibernetice sunt îndreptate asupra utilizatorilor individuali, și nu asupra unor sisteme informatice. De ce? Pentru atacatori este mult mai simplu să profite de vulnerabilitățile, naivitatea și neatenția utilizatorului obișnuit, într-un mod mai puțin costisitor.

În urma rapoartelor generate de CERT-RO, acum Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), care fac referire la incidentele de securitate cibernetică ce afectează utilizatori din România în ultimii ani, se observă cât de importantă este o pregătire adecvată, cât de mult afectează lipsa ei și cât de des întâlnite sunt erorile umane. Atacul are succes de cele mai multe ori pe baza neinformării utilizatorilor, educația devenind un scut puternic de protecție. Totodată, lipsa unei culturi de pregătire digitală a utilizatorilor facilitează atacurile cibernetice. Aceasta a fost observată din alertele procesate automat de DNSC, care arată vulnerabilitatea sistemelor, acestea nefiind actualizate sau configurate corespunzător.

Principalul tip de incident notificat manual către operatorii DNSC este reprezentat de tentativele de fraudă la care suntem expuși zilnic pe variile canale de comunicare, de la mail, social media, la sms sau chiar apeluri telefonice. În același timp, conform Digital Economy and Society Index (DESI), deși România se bucură de cele mai bune și rapide conexiuni la Internet, se clasează pe penultima poziție în UE la numărul de persoane care folosesc Internetul. Numărul de utilizatori care apelează la Internet este în creștere de la an la an, prin urmare se întrevede și necesitatea unei educații pe acest subiect, pentru ca ei să fie conștienți de riscurile la care se expun și să știe cum să le evite.

Nevoia unei educații digitale la nivel național este și mai relevantă deoarece ocupăm unul dintre ultimele locuri în UE la acest capitol. Aceasta nu este suficient propagată în localitățile din România, în raport cu nevoia generată de serviciu în sine. Din cauza acestei lacune informative, atacatorii profită și folosesc resursele pentru a compromite dispozitive sau stații de lucru folosite de utilizatorii români, cu scopul de a declanșa noi atacuri.

Siguranța online poate și trebuie învățată de persoanele de toate vârstele, de la copiii care descoperă mediul digital de la o vârstă fragedă, până la oamenii în vârstă care apelează la internet pentru a ține legătura cu familia sau pentru a achiziționa diverse produse. O educație în acest scop este necesară pentru o societate care se întâlnește zilnic cu numeroase atacuri cibernetice.

Fiecare cetățean are nevoie să fie informat despre ce date personale poate comunica unui necunoscut, indiferent ce rol are acesta în cadrul unei companii, organizații, etc. De asemenea, ce link-uri să acceseze, indiferent de canalul de comunicare al acestora, cum se poate asigura că expeditorul sau cel care apelează este cu adevărat persoana care se prezintă și care sunt pașii de urmat în cazul în care devine victima unui atac cibernetic. 

Siguranța online înseamnă nu doar să te simți protejat, dar și să te informezi constant pentru a rămâne protejat. Atacatorii devin din ce în ce mai creativi, iar metodele mai convingătoare. Prin urmare educația cu privire la siguranța online este una care necesită o atenție continuă, atât pentru tine, cât și pentru cei dragi.

Poți să începi cu 5 reguli simple de urmat când navighezi online

–         Gândește-te de două ori înainte de a da click pe linkuri sau de a deschide atașamente.

–         Verifică solicitările de informații private.

–         Protejează-ți parolele.

–         Păstrează dispozitivele, browserele și aplicațiile up to date/actualizate.

–         Dacă este suspect, raportează-l! Mergi la cea mai apropiată secție de poliție sau intră pe www.politiaromana.ro sau sună la 1911.